winning11

查看: 14416|回復: 4

千嬌百美賀《咖啡屋》80期不死紀念

管理員

老鹹書273:「千嬌百美賀《咖啡屋》80期不死紀念」

由十六開縮成袋裝三十二開,由一蚊賣到三蚊,《咖啡屋》經歷了七十年代初本土鹹書嘅第一個低潮期,終於守得住陣腳,捱到1974年的80期了!
《咖啡屋》第80期以「彩頁瑰麗跨進一步,精彩雜文應有盡有,睇過今期便知架勢」為開篇宣言,口氣大到連隔籬埠都聞得到,睇嚟編者對呢期內容都好有信心。這也難怪,當睇到昔日嘅競爭對手一一收皮冚檔,而自己仲能夠屹立於市場,其心情喜悅,自不待言,如此放肆一下,自吹自擂,也是人之常情。
講真,呢本第80期做得真係不俗,夠煞食嘅係封面條女勁得,睇得出輯相是刻意安排留番喺呢期紀念版先出街。
此妹秀髮濃密,臉容姣好,三圍驕人,且身高比例得宜,更重要係佢識得對鏡頭笑,咁多優點,用佢嚟沖喜下本書,理由充份。不過,也是可惜的,就係書內並沒有交待其姓名和來歷,好讓讀者知多一點,如此欠缺對讀者好奇心理的一點關懷,乃美中不足;這可是當年鹹書常見的通病。另外,有樣嘢本生也是不吐不快的,就是輯相嘅附文成日提到條女為「少女」,真係睜大眼吹水,始終擺脫唔到嗰陣流行嘅掩耳盜鈴式說明法,實在遺憾!但點都好,以上都只算係小瑕疵,嗰一連八版的潛水「少女」七彩寫真,色香味俱全,若說電視台有台慶劇贈興,咁呢輯「刊慶相」就絕對揹得起飛有餘!
呢期《咖啡屋》唔知有心定無意,132版內容簡直做到好似國際選美會咁,千嬌百美,共聚一堂,喺以上呢位「港姐」(?)之外,仲有瑞典金髮黑森林(中女、少女版都有)、墨西哥熱情厚唇妞、美國專啃老坑黑牡丹、泰國長髮大膽艷星同丹麥無毛光雞少女等。眾妹爭妍鬥麗,美不勝收,唯一缺點,就係欠缺日本妹,但無辦法,《咖啡屋》的風格向來都是追捧歐美鬼妹,身材輸蝕的o架妹唯有企埋一面。
除咗「波波蘿蘿排排坐」和「毛髮毛天走兩邊」等例牌貨,書入面也不乏搏大霧,見一條比女人「事業線」更重要嘅「專業線」嘅偷雞相,雖然只係一幅起兩幅止,但柳暗花明,令一眾尊貴嘅讀者「細佬」一振(震),不得不高呼萬歲!
最後一提,本書封面有一行藍色細字:「本刊已向香港民政司署註冊」,令本生記起以前細個時,人人成日笑「民政司署」為「聞正私處」,也許政府後來都覺得不雅,故為免尷尬,於是後來就將個改名成「民政署」,冇咗個「司」字。
嘩!連衙門都改名,這可算是民間力量,也是泛鹹力量喺歷史上的一次最勁表現了。

圖1:《咖啡屋》第80期封面
圖2:《咖啡屋》是崇洋派鹹書,書入面九成係鬼妹。
圖3:雖然養眼,但真係打死都唔信此妹為「少女」。

《winning11》論壇版規 (合訂版規)
http://sn11.cc/thread-640952-1-1.html
通告:瀏覽《指壓相冊及圖片》權限要求 Ver3.1
http://sn11.cc/thread-2120578-1-1.html

升級  17.58%

三星會員

70年代買3蚊,都唔平喎!

升級  7.04%

二星會員

二年級偷睇老豆本<老爺>, 下面硬晒, 仲問阿媽咩事.

升級  41.17%

三星會員

有PINK LIN睇,GOOD

升級  60%

一星會員

正,好想擁有一本