查看: 5272|回復: 5

[henry7707報告] 港燦豪俠傳(序章版)經已上傳 (有圖)

升級  48.67%

三星會員

(由於時間關係 插圖暫未能上傳,現為文字版,插圖將稍後奉上)
港燦豪俠傳(序章版)
2000年3月12日

華富村天台

響黑漆漆而又濕滑o既天台上面,有兩條蛋散o既黑影響度,而好
明顯,如果o個兩條茂李唔係響度玩緊one night stand就肯定係
響度傾緊野。

「仲有d咩好同你傾?  」

「冇………」

「你其實訓醒未?」

「未……」

「你醒下啦,做左幾十年人都仲未醒!」

「唔想醒……你唔好理我……」

「小小挫折都經唔起!你睇下我……而家我唔係又係一條好漢咩?」

「你…你點同呢……成世界都係俾你玩狗晒……」

「阿七!你要振作呀!你一定要抬起你的頭來!」

「你……走吧啦……俾我靜一靜……」

「咁我有咩可以幫到你……」

「有……」

「點幫………(心急ing)  」

「你一係快d還番錢俾我,一係就即刻響度跳樓死左佢……
唔好再響地球度搞事……」

「阿七!你咁講野,會令我呢個同你遙遙晚空點點星光息息相關
你我那怕荊棘舖滿路 替我解開心中的孤單 是誰明白我 情同兩
手一起開心一起悲傷 彼此分擔總不分我或你 你為了我 我為了
你 共赴患難絕望裡緊握你手 o既朋友好失望囉……。」

「唔該你唔好唱歌……」

「哦……」

「亦請你同時唔好戴歌戴舞……  」

「……咁人地最多咪唔跳囉……(失落ing)  」

「咁你選擇跳樓定還錢……」

「阿七……我知道人響最脆弱時侯係會迷失理智同失去方向,
咳…我好明白家下你係處於精神狀況失去判斷力o既關鍵病發
時刻,所以你講咩我係唔會嬲架!我支持你!  」

「我係真心想你還錢o架……」

「阿七!(黃飛鴻式講野方法)呢個唔係還唔還錢o既問題,呢個係
你要堅強咁振作同希望在明天o既問題,明白冇有!」

「我……頂……你係咪真係想逼死我……」

「阿七!(含淚)  ,你唔好感啦……我見到我o既黃紙兄弟搞成咁…
…我真係好心痛……」

「我無同你燒過黃紙……一路都只係你燒緊我o既銀紙……」

「嗚……(好演技,終於有淚眼淚id出黎),阿七……我真係要唱番
首歌令你振作一下……咳,咳!我唱喇!」

「唔好……」

「起來,不要做失落的七仔,把七仔的血肉,築成我們新的動力!中國
人係很很 很很堅強!同埋你個七仔一定要堅強,起來起來七仔!我們
萬眾一心,幫你醫番好個病 ,前進, 幫你自信心番o黎!前進!前進!前進進!」

「你……」

「阿七?你唔鍾聽呀?你唔好咁啦,勇敢d去面對將來,今日我與你又試肩並
肩,我地一齊來忘掉錯對,來懷念過去,曾共渡患難日子總有樂趣好冇?」

「唔好!」

一對曾經所謂出生入死生「屎」相隨o既好兄弟,點解會on狗狗咁企響天
台講咁耐廢話,點解一個又仲唔還錢,而另一個又仲唔振作呢?到底佢地發
生左d咩事?

(待續)下回預告: 1999年12月28日的一件往事,一段令人民不能磨滅的北
上歷史,一個白痴,一個無知!發生咩事誰人知?!

回復

升級  11.33%

三星會員

7兄,
我係你忠實讀者耶!!
回復

升級  95.42%

三星會員

你既photo shop 咁勁既..........
回復

升級  90.37%

二星會員

七兄,
我意思係一本過,
唔係期期追個隻,
如果唔係點會話要埋簽名,本書都矜貴D!
回復

升級  48.67%

三星會員

睇住先啦~  晚晚上傳架!
回復

升級  95.42%

三星會員

7兄,好開心你終於出野,我只係覺得自己係骨場既女,你搞極都唔出既,仲有,呢篇野好似無間道2,3集咁,熱切期待但又冇想像中咁精彩.....
回復