winning11

查看: 3789|回復: 5

萬一畀人"挾"嘅自保求生法

升級  45.33%

三星會員

上去玩嘅ching一定要睇, 萬一畀人"挾"咗去嘅自保求生法!!  

前排有個香港差佬係樟仔玩時畀啲北仔挾咗上車搶劫同拷問銀行咭密碼, 有啲ching以為東莞治安特別差, 其實呢種搶劫手法喺大陸係好平常嘅案件, 一個月總會聽到幾單, 今日喺大陸渣車聽收音機, 又有一名廣州南方醫科大學教授畀賊人用同一手法挾持, 因為用老點atm密碼, 最後被五名匪徒監生打死, 雖然大陸公安三番四次叫市民小心此類犯罪份子, 但其實要防範好困難, 除非閣下十一點後唔一個人出夜街, 但出得嚟玩嘅邊有咁早返家.....
聽呢單新聞時, 咁啱戴住幾個廠佬, 你一言我一言吹起水嚟, 總結各方意見, 得出數點被歹徒老"挾"時自保嘅方法:
1. 唔好帶咁多錢喺身, 但又唔可以帶太小錢, 通常賊人目標都係幾千銀, 你有一二千喺身已可以合理哋"滿足"佢哋, 如果銀包得"幾十蚊", 可以話九成會被人"濕"一餐洩憤.
2. 唔好帶咁多碼頭喺身, 請除底金勞金鏈, 換番隻casio先上去玩, 信用卡盡量留番喺香港.
3. 去大陸啲銀行申請一張atm卡, 存番三五千蚊入去, 萬一遇上賊人, 千萬千萬唔好畀假密碼老點佢哋, 幾次出人命都係因為咁, 呢類賊人指定動作係要攞銀行密碼, 絕少打畀你家人要贖金, 佢哋要求都係一萬幾千, 滿足咗佢哋嘅要求通常都可以全身而退.
4. 畀人"挾"咗上車後, 要保持鎮定, 練好啲普通話同班賊匪social吓打好關係, 離不開都係大家都係出嚟求財, 錢財身外物你攞就攞啦呢類說話, 千祈千祈唔好懶醒話自己"香港人""識邊個邊個公安局局長"呢類"帶有恐嚇性說說", 此類賊人通常生性衝動, 辣慶佢哋衝動起嚟打9死人一啲都唔出奇.
5. 渣車嘅ching, 凌晨上路要小心"撞車黨"'色誘黨" (小弟真係試過半夜三更喺廣州渣車有靚女揮手截我, 但怕死唔敢停車), 有事唔好咁快落車, 將車門反鎖然後打110報警.
總之萬事小心, 祝君北上旅途愉快.

升級  16.67%

一星會員

thank you sooo much for your information!!!!! big bother

升級  56.67%

三星會員

呢篇野有少少意思,我都學下先

升級  93.5%

三星會員

大陸真係乜嘢人都有!小心小心......
我希望有一個像<五星物語>中,擁有比人類對愛更為執著,更為堅守的fatima...!拉克西絲"ooh!...master...!!"

升級  1.67%

三星會員

ehhh,,  best thing is NOT to heppen lo

升級  51.11%

二星會員

是呢個世界真係乜嘢人都有!