winning11

查看: 16995|回復: 24

[hkzhou報告] [hkzhou報告] 四 日 三 夜 下 川 渡 假 遊

升級  93.33%

一星會員

四 日 三 夜 下 川 渡 假 遊

難得有幾日假期,當然要去輕鬆下,但係近排各地天氣不穩,決定搵個安穩D嘅地方渡下假,最後決定去下川島,早十年前就已經有朋友叫我一齊去玩玩,不過路途太遙遠,所以一直未敢成行,剛好鐵腳兄亦有假,經商議後決定去見識下,臨行前多一個老友參加,老友帶同女伴同遊,一行四人就匆匆起行,因為知道當地酒店平日與星期6價格差距好大,所以揀係星期3出發

Day 1
星期三朝早就齊集於深圳坐大巴出發,接近3個小時嘅車程到達台山大巴,然後立即坐上去山咀碼頭嘅中巴,再經過一個鐘車程到碼頭,買票後再坐飛航船35分鐘,終於到達下川島嘅獨港灣,不過重要再坐廿分鐘嘅旅遊巴至去到王府州旅遊區,捱過近七個小時車程加船程終於黎到真正嘅目的地,落車後馬上打電話叫酒店車黎接我地,五分鐘度就有酒店車送我地到小山丘上嘅酒店,立刻登記上房,每間房都有大露台,海灘景色一覽無遺

酒店房平日價最後講價講到兩百一晚,但星期六就漲價一倍有多,但係我地只係訂兩晚房,打算之後再住其他酒店,入房放低行李抖一抖就齊集大堂,準備出發去食飯,雖然係第一次去,但因為之前響網上已經搜集好資料,知道可以去東灣食海鮮,原先打算去最出名個家嘅,不過酒店司機就介紹另外比較小規模D一家,話比較好食,咁就先去試一試,打電話去酒家叫車到酒店接我地去(因為東灣大部份地區劃為軍事禁區,某程度上只可區內車輛出入),車程大概15分鐘就到達,食店係一間住家式經營嘅,地方唔係好大,我地比較早到,老板娘分配一間有空調嘅細房俾我地,響屋外嘅空地重見到放左幾張大檯,然後帶我地去揀海鮮

都係隨便點幾樣,蝦、蟹、炒蜆,加一個炒菜,原先想飲響螺湯嘅,不過老板娘話要提早訂,因為要煲六個鐘先出味,之後就飲佢推介嘅雜魚滾東瓜湯,另外再加支大青島兩鑵可樂,埋單二百二,四個人嚟講都算抵食,特別係D蝦竟然係有膏嘅,雖然有溝D細蝦,但真係唔錯食完就車我地返酒店,車費就響單度包埋嘅啦,所以人太小就唔化算啦,返到酒店已經差唔多九點,但係重有件事未辦,當然就係要搵返個伴啦

但係九點鐘真係太夜啦,同鐵腳兄行過十幾檔鋪仔都搵唔到好姿色嘅,最後行到十點幾,行到身水身汗,碰見有個較為熱情D嘅,問佢好唔好招呼,又答話好招呼嘅,咁就俾佢拖住行,其實四百 Overnight嘅,質素唔可以期望太高,不過鐵腳老兄就堅持唔屈服,寧願自己一個人瞓,跟住就 Call 埋老朋友一對出黎食宵夜,食完宵夜就坐酒店車返去,返到房巡例都傾下偈,之後沖完涼就開始真正食宵夜,點知今次遇到嘅係台胞形容嘅機車妹,之前嘅熱情冇晒,所謂嘅招呼亦好求其,最差係不停催我快D,登時好失望,草草了事就算,亦因為當日舟車勞累,倒頭就睡

Day 2
第二日瞓醒,亦提唔起興趣再黎一次,發工資送佢走,不過佢反而唔想走,重陪我行沙灘食埋午飯至走,重好依依不捨咁添,食完飯跟住就同鐵腳兄換衫去遊水,沙灘好長好靚,沙好幼,可惜水唔清而且浪好大,唔太識游水嘅盡量留響岸邊比較好,不過沙灘管理處亦有救生衣免費俾泳客使用,沙灘上亦好乾淨冇任何垃圾,算係管理得幾好

游水期間亦見有人玩香蕉船及降傘,不過我地興趣唔大,只得兩條麻甩佬游,始終唔過癮,遊左個幾鐘就上岸沖沖身,慢慢行路返酒店,沖完涼換件衫就同鐵腳兄出發去搵囡囡,呢度要提一提嘅係,雖然坐車坐船加埋要成6、7個鐘,好似去咗地球另一面咁,但係其實重係響廣東省,所以大部份嘅酒店、食店,甚至係媽咪都係可以用廣東話溝通嘅,不過當然識講幾句普通話會更好啦,因為D貨源都係黎自湖南湖北四川3省嘅,囡囡就未必識聽廣東話喇

哀  莫  大  於  心  死
今次比較早喇,下午3點幾就去,時間上比較充裕,可以慢慢搵,希望揀到心頭好,行左個幾鐘遇到一個幾靚嘅,而且重好高大,著住鞋同我一樣高,身形幾 Fit添,第一時間當面問好唔好招呼,個媽咪搶住答話一定好招呼,不過個囡囡一丁點笑容都冇,同個媽咪講,佢又話囡囡外表係比較 Cool,但叫我放心,又話係紅牌,又話乜都識,再望一望,雖然係濃妝D但真係幾靚,唔敢怠慢,同囡囡講明一定要過夜嘅,高妹點點頭就拖住佢行,反而鐵腳兄全程都睇唔啱,我就陪佢續繼搵,重問高妹邊度比較多選擇,高妹帶路去到之前冇為意嘅另一面地方,估唔到真係多好多選擇,而且質素普遍好小小,睇多兩睇,重竟然發現有個素顏嘅清純靚女,質素比之前睇嘅起碼高兩三班,鐵腳兄終於守得雲開,四個人開開心心咁坐酒店車返去,我入到房偈都唔傾啦,拿拿聲拖住去沖個涼就開始黎個下午茶,點知係惡夢嘅開始,高妹冇任何服務而且全程黑臉,好似仇人一樣,我話之前講明話好招呼嘅,點解一點都唔做,佢話佢重來唔會做服務,只係個媽咪話係,佢冇應承過我,更甚嘅重話唔可以親咀,登時興致降到零,但又發覺有一股怒火響丹田處集結,終於響極矛盾嘅心情下完成,難為左自己又服左自己,可能要重新自我評估下自己嘅能耐

完成艱難嘅任務後,高妹第一時間跑去沖涼,自己就臥床哀傷,正想同高妹講唔過夜打發佢走,點知高妹沖完涼出黎搶先過我話唔過夜要即走,估唔到俾人Cut鐘嘅係我,我亦都唔想再對住佢,不過發工資俾佢同時我都問佢點解全程都黑臉,係唔係我好討厭,高妹就話唔係,只係感冒未好,之前一日打過針都未好,但媽咪迫佢開工,佢唔親咀係唔想傳染俾我,我摸一下佢額頭又真係發緊燒,反而我嘅怒火就退左一半,最後俾左兩百加多一排感冒藥送佢走,之後帶住悲哀嘅心情到大堂集合出發去食晚飯,今次就去最旺嘅一家,邊睇日落邊食海鮮

如果好天嘅話真係可以睇到日落嘅,可惜我地去嘅呢幾日都陰天細雨,無緣一見日落於海岸線情景,我地一共五個人,都係點幾個海鮮加炒菜,不過鐵腳兄嘅靚靚女伴話個度嘅拿手菜係芧頭,咁就叫返個芧頭再加多個豉汁蒸鱔,食落個芧頭真係做得好鬆化幾好食,不過海鮮就覺得前一晚個間好食D

食飯期間,鐵腳兄嘅靚女伴就問我點解唔見我之前揀嘅高妹,我有D無奈咁話佢聽我俾佢拋棄左,佢話有個表妹幾好嘅,可以介紹俾我,鐵腳兄亦好想我再找個伴,佢地嘅心意我好明白,不過我表示冇晒心情再搵喇,婉拒左靚表姐,但響傾談間,發現靚表姐談吐有序得體,睇得出佢有思想,人生經歷應該幾豐富下,私下跟鐵腳兄講唔好同表姐講太多自己嘅事,亦唔好問佢嘅過去,唔係嘅,可能會死響佢手

雖然我地睇唔到日落,但就見到狀似潛艇物體,傳聞有個潛艇基地就響附近

埋單$240連$30車費在內,食完飯就坐酒家車返酒店,我亦真係冇再去搵囡囡啦,響自己房打機過左孤獨嘅一晚

升級  93.33%

一星會員

四 日 三 夜 下 川 渡 假 遊

Day 3 相逢恨晚冇個伴響身邊始終得唔踏實,一早就起身睇日出

其實咁樣睇日出都幾寫意,清晨既沙灘好寧靜,好多冇睇日出,睇住由暗漸變光,令人心境平和,情緒得到放鬆,之後小睡,起身沖涼後於約定時間坐大堂集合,期間因老友有事要回港先走,剩我獨自等鐵腳兄,平時響香港間中都有去下酒店既高鐘,如果想知個間酒店有冇高鐘唔難,只要坐大堂聽下人講話就會知,坐大堂等人既,見到對方時通常都唔係打招呼或叫名先,情況就同我當時見到鐵腳兄一樣,劈頭第一句就只係講四個字:得唔得呀,之後鐵腳兄笑笑口冇出聲,只係舉起三隻手指,我跟住就話:你就好啦一切盡在不言中,不過我就多添一份失落感之後傾下偈跟手就辦退房,拎住行李去食午飯

食飯期間鐵腳兄流露絲絲喜悅,決定再搵靚表姐相伴,食完就四圍行搵酒店,最後搵到呢間新開既$160一晚

房間比較細亦睇唔到海景,但幾乾淨企理而且都有個,小露台可以望下開揚既山景

辦好登記手續就上房休息下,鐵腳兄急急致電靚表姐,靚表姐話不如帶埋表妹出黎俾我認識,反正表妹亦得閒,就當係識下朋友,大家傾下偈....靚表姐幾時都咁識講說話,等廿分鐘佢地就到,介紹表妹俾我識,一樣係素顏冇化妝,唔算靚但吸引我既係佢充滿陽光嘅笑容,個子嬌小亦係我一貫喜歡既類型,再加上靚表姐好識攪氣氛,好快就玩得好融洽,我問表妹名字,表妹話我知叫芳子,我隨口就話咁即係川島芳子啦,我地兩個男既就哈哈大笑,不過兩個女生就不明所以,表妹一直追問我係什麼意思,我只好講係個傳奇人物跟住我地兩個男既換埋衫就陪兩個女生返宿舍拿泳衣,宿舍打理得好乾淨整齊,然後一齊去沙灘遊水

我地四個人租兩張沙灘椅$40兩個鐘放雜物,一同去游水,齊齊穿上救生衣出去沖浪,浪依然好大,每當有浪打埋黎,兩個女生都會大嗌,被浪沖上岸邊之後,我地又拖返兩個女生游出去,個海灘冇變,但情況唔同晒,有美相伴確係好玩好多,連D海水都好似冇咁鹹游到冇氣就坐響沙灘椅抖下,$6買個椰青飲下,D渡假感覺返晒黎,抖夠又拖住手去沖浪游夠就去沖沖身,再玩沙灘車,單人車$60半個鐘

我地揀雙人車$120半個鐘,雖然唔係好夠快,不過囡囡玩得好開心,玩完就當然返酒店沖涼準備食下午茶,一齊沖個涼跟住到床上溫馨下,意想不到既係竟然有難得既Service,溫馨後更把我浸在洗手盤中泳褲及先前穿過衣服替我洗乾淨,想唔到對我咁好,亦有D唔好意思,不過芳子表示好樂意,真係受寵若驚

跟住相擁聊天,休息過後就約齊再去東灣食晚餐$250,食完飯就去唱K,細房最低消費$220,唱到十二點,跟住就去食台灣牛肉麵做宵夜,收兩點,消費$130

盡慶之後返酒店繼續溫馨,芳子全程投入,愛慾纏綿,好似新婚渡蜜月一樣,只可惜相逢恨晚

Day 4
第四日訓醒,我同鐵腳兄都帶住依依不捨心情返港
路線流程 + 提示
深圳羅湖3小時大巴$80---台山總站 --
$13中巴70分鐘 -- 山咀碼頭 --$42渡輪
35分鐘 -- 獨港灣 -- $10旅遊巴15分鐘
+ $40 門票 --  王府州旅遊區
到下川島路途遙遠,而且要留意天氣情況,
遇上打颱風,隨時停航幾日

升級  78.58%

三星會員

hkzhou 師兄,好耐冇見,
多謝師兄渡假報告,鼎力支持.
笑看天下美女,飽嘗人間艷福

升級  58.42%

三星會員

單拖探險家

非常師兄感激報告 !!很好的地方呀!
請問4日3夜消費多少 (不連Q費)?
WET 仔 == 單拖探險家

升級  59.63%

二星會員

外賣仔出品必是精心傑作!!!
$1700玩4日3夜,好過去跟團旅行.

升級  0.37%

二星會員

very good report thanks.

升級  87.33%

五星級會員

小蚯

QQ
好懷念下川
今夕隕歿五星紅太陽,他朝揚起龍獅香港旗

升級  1.48%

二星會員

去到咁遠, hkzhou兄果然係識嘆...最後都搵到件川島芳子, 都算係大團圓~~~

升級  25.19%

二星會員

非常詳細,囡囡收費多少﹝過夜﹞?

升級  6.67%

二星會員

超級感謝,詳盡有用
大大感謝

升級  93.33%

一星會員

非常詳細,囡囡收費多少﹝過夜﹞?
foureyesboy 發表於 2009-9-28 18:13

囡囡過夜收費多少 ..... Just $400 only

升級  30.75%

三星會員

外賣兄個包膠不但圖文並茂而且非常有heart!

升級  56.67%

一星會員

去玩果個都發花癲、帶咁少囡去玩、點好玩。帶究一打囡開心死。

升級  1.48%

二星會員

呢個價錢過夜, 真係抵

升級  87.33%

五星級會員

小蚯

QQ
好掛住下川島

升級  78.58%

三星會員

掛住就去走番轉啦,
故地重遊嘛.
笑看天下美女,飽嘗人間艷福

升級  87.33%

五星級會員

小蚯

QQ
坐車坐船頭都暈架
上次我去啲女又差
是個地方有男人天堂嘅感覺之嘛

升級  0.37%

二星會員

very good report thanks.

升級  30%

一星會員

我地想体女仔  你比风景体 有咩用啊??、

升級  23.33%

一星會員

N 年前就想GO ,没同行伴,